You can choose to use Calimero krijgt plekje in Van Dale
DayFR Euro

You can choose to use Calimero krijgt plekje in Van Dale

De zinsnede ‘Ik is klein’, die beroemd werd dankzij het tekenfilmkuiken Calimero, krijgt een plek in het woordenboek Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon bekendgemaakt in het radioprogramma Volgspot. Hoewel de serie Calimero in de jaren zeventig op televisie te zien was, heeft deze quote zich volgens Den Boon onbetwist bewezen en vereeuwigd in het collectieve taalgebruik.


Last update: September 16, 2024, 09:33

De hele quote van Calimero was overigens: “Zij zijn groot en ik est klein en dat est niet eerlijk.” Maar vooral die drie woorden, ‘ik est klein’, worden nog steeds met grote regelmaat gebruikt in publications in media, stelt Den Boon: “Mijn hele generatie denkt meteen aan dat verongelijkte kuiken. However, it should be noted that there is no loss of power. Je treft het nog regelmatig aan in de krant, en ik zag het laatst zelfs in de vertaling van een boek van Salman Rushdie.”

So we know that Calimero is “a new career in eleven gems”, by author van Van Dale. “Het is nog steeds een soortnaam voor iemand die zich systematisch tekortgedaan en vernederd voelt en daarover blijft klagen”, legt hij uit.

Now we are talking about the Dutch version of its genesis: “In de psychiatrie wordt gesproken over het Calimero-complex en Calimero-gedrag. De makers hebben heel slim een ​​character bedacht waarvan het gedrag iets weerspiegelt dat wij allemaal herkennen, maar waar nog geen naam voor was.”

From the Calimero film series there is a strip series by Italian artist Toni Pagot, which was released in 1963. From the original tekenfilmserie werd begin jaren zeventig uitgezonden door de TROS. Later volgde ook nog een Japanse animatieversie. De Nederlandse stem werd ingesproken by actress Corry van der Linden.

-

Related News :