Waarom Israel ondanks alle controversy op het Songfestival aanwezig is

Waarom Israel ondanks alle controversy op het Songfestival aanwezig is
Waarom Israel ondanks alle controversy op het Songfestival aanwezig is

Voor het Songfestival wordt de parallel snel getrokken met de Russische inval in Oekraïne in 2022. Toen werd Rusland uitgesloten van de wedstrijd, Israel nu niet. Want het “Eurovisiesongfestival is a new political event”, stelt de EBU. This was the result of a Russian accident in Oekraine and the EBU’s reaction. Maar al snel zag de organization zich toen toch genoodzaakt om Rusland uit te sluiten, kort daarop werden ook de Russische omroepen zelf uitgesloten.

Het verschil met nu? Toen kwam er snel openlijke druk van verschillende openbare omroepen, de leden van EBU. Er was onder de omroepen een “brede consensus” om Rusland te were, klinkt het. Die consensus est er wat betreft Israel kennelijk niet, horen we. And here we are: some of the events that we do not have to deal with are all EBU-led and some of the organizations (and sponsors) will be there.

The Russian met openbare omroepen waren er daarnaast ook al een tijd problemen rond de naleving van de EBU-regels, wat met de Israelische openbare omroep tot nader order niet het geval est, klinkt het. Bovendien had je met Rusland en Oekraïne twee Songfestivallanden, die samen op het podium zouden staan. That’s when the Songfestival ended up being a success.

Conclusie van de EBU: de situatie est niet dezelfde en Israel uitsluiten zou een een politieke beslissing zijn, terwijl het Songfestival “niet-politiek” is.

-

-

NEXT Mike Tyson’s fight with Jake Paul postponed