Non-binary Nemo wins the 68th edition of the Songfestival for the Netherlands

Non-binary Nemo wins the 68th edition of the Songfestival for the Netherlands
Non-binary Nemo wins the 68th edition of the Songfestival for the Netherlands

“Ik hoop dat deze wedstrijd zijn belofte kan naleven en opnieuw symbool kan staan ​​voor vrede en waardigheid voor iedereen en de wereld.” Het zijn de eerste woorden van naar Nemo (die zich identificeert als non-binaire en de voornaamwoorden ‘die’ en ‘hun’ verkiest, red.) na hun overwinning.

Meteen een mooie samenvatting van het sentiment dat heerste rond deze 68e editie van het Songfestival. How to organize and investigate the political event you will be hosting, the political event will take place beforehand.

“De Malmö Arena is a beautiful venue”, zegt Songfestival reporter Gianni Paelinck live in Malmö. “Er is an enormous veel politie aanwezig, om de vele pro-Palestijnse manifestaties onder controle te houden. Dit was een van de meest chaotische, controversiële Songfestivaledities ooit”.

Bekijk – Gianni Paelinck: “De organization heeft onderschat wat de impact zou zijn van de Israelische deelname”

“Roze furby uit Zwitserland”

Nemo Mettler (24) uit Zwitserland maakt met diens overwinning de favorietenrol waar. Mettler is non-binary in zingt in ‘The code’ over de zoektocht naar zichzelf. Nemo takes on an intense, acrobatic act that performs well. Alsof dat nog niet opvallend genoeg est, droeg de artiest ook nog een knalroze verenjas. Commentator Peter Van der Veire sprak van “of pink furby uit Zwitserland”.

Fun fact: the camera’s camera’s liepen enkele mensen in zwarte pakken zich te pletter om het platform waarop de zanger balanceerde de juiste kant uit te doen gaan. De toonvastheid van Nemo leed niet onder dat alles. Van de 37 international vakjury’s kreeg Nemo maar liefst 22 keer de maximum 12 punten. In total Kreeg Nemo 355 points by jury’s.

Bekijk: The winning act of Zwitserland

Tijdens de zenuwslopende bekendmaking van de publicationksstemmen ging de strijd om de titel uiteindelijk tussen Kroatië en Zwitserland. Hoewel het land al wekenlang op de eerste positie werd geplaatst door bookmakers, strandde Kroatië op de tweede plaats.

Met 337 by televoting in 210 by vakjury’s, behaalde Kroatiës inzending ‘Baby Lasagna’ in total 547 points. Zwitserland sprong daar net over met 591 punten, waarvan 236 van het pubk. Zwitserland gaat voor derde keer met de beker naar huis. Al heeft de artiest die trofee afgelopen avond wel meteen stukgemaakt.

Oekraian duo ‘Jerry Heil as Alyona Alyona’ Vervolledigt de top drie, en heeft de high score van 453 punten grotendeels te danken aan de televoting. Met 307 point to the publication, its land is in the right place on the last places.

The final score of the 68th Songfestival is now:

Protest tegen deelname Israel

Het hele Eurovisiesongfestival werd dit jar overschaduwd door controversy en protest. Deelname of Israel werd zwaar bekritiseerd vanwege de oorlog in Gaza. There are repeated tijdens and tijdens of tweed halve final werd of Israeli deelneemster uitgejouwd. Dat was niet anders tijdens de finale.

Tijdens haar optreden werd de twintigjarige Eden Golan getrakteerd op gemengde reactions: er klonk een combinatie van gefluit, krachtig boegeroep en applaus. De zangeres leek onaangetast door de tegenwind en bracht een vrijwel feilloze versie van haar powerballad ‘Hurricane’.

Israel receives more than 375 pieces of the plates. Een groot deel daarvan – 323 punten – kreeg Golan van het pubek.

Volgens Songfestivalkenner André Vermeulen was the organizer of the Songfestival which was organized by him. “Had Israel gone, was dat een big problem geweest. Dan most Israel het songfestival organiseren. Heel wat landen zouden dan weigeren om deel te nemen.”

Bekijk: het optreden van de Israelische zangeres Eden Golan

Politieke statements en boegeroep

Hoewel de organizational politieke statements verbiedt, is het toch lastig gebleken om die tegen te houden. Finally, smoke symbols appear on the podium. Sommige anderen riepen na hun performance op tot vrede. Ook het publishk liet van zich horen elke keer Israel werd genoemd. A small greep uit wat er op en rond het podium in Malmö is gebeurd tijdens de grote finale:

  • De Ierse Bambi Thug schreeuwt “Love will always triumph hate” aan het einde van hun performance. Op het gezicht van Bambi valt in Keltisch Oghamschrift het woord “staakt-het-vuren” te lezen.
  • De adachtige kijker kan op de nagels van de Portugese Iolanda het patroon van een Keffiyeh (een typisch Palestijns hoofddeksel) en andere Palestijnse symbolsen zien.
  • From French deelnemer Slimane roept aan het einde van zijn ballade “united by music, for love and peace”. Tijdens de laatste repetitie onderbrak de zanger zijn nummer ‘My Love’ met een pleidooi voor verbroedering.
  • More jury voorzitters weigeren om de punten van hun land live uit te reiken en moeten op laatste momenten vervangen.
  • From the top of the list of Israeli vakjury wordt stevig uitgejouwd door het publishedk terwijl ze de punten bekendmaakt, net als de Eurovisie-topman Martin Osterdahl die de puntentelling opent.

Bekijk: Vakbondsactie, boegeroep en vredesoproepen: deze incidentsen vonden vanavond plaats

Betogingen builds the arena

Last week of a gang protest was at the Malmö Arena, where there were pro-Palestinian protests against a gang. Onder meer Greta Thunberg demonstrates mee en werd zelfs even opgepakt door de politie. Ook eerder op de dag moest de Zweedse politie al tussenkomen. De hele avond was er een enormous politiemacht aanwezig.

Bekijk: Greta Thunberg says she is the subject of political protests

Opnieuw protestpancarte van VRT-vakbond

Net als voor de tweede final halve, kregen VRT 1-kijkers een protestpancarte te zien van de VRT-vakbond ACOD. “Dit is een vakbondsactie”, viel er te lezen. “Wij veroordelen de schendingen van de mensenrechten door de staat Israel. Bovendien vernietigt de staat Israel de persvrijheid. Daarom onderbreken we even het beeld. #CeaseFireNow #StopGenocideNow”.

Het Eurovisiesongfestival wordt uitgezonden door de verschillende omroepen die tot de Europese Radio-unie (EBU) aangesloten zijn. Daar horen ook RTBF en VRT bij. To start with the final start of the socialist movement, the VRT is set to the VRT 1 and the tone of the Palestine volk is already on the table.

Belgisch pubge geeft Israel hoogst aantal punten

From the Belgian jury we said it was released by RTBF-presenter Livia Dushkoff. Eleven 12 points will be in France. Israel kreeg 5 points van de Belgische jury.

Opvallender zijn de punten van het Belgische pubek, die pas na de uitzending van het Songfestival werden bekendgemaakt. It takes about 12 days to arrive in Israel. Gevolgd door Frankrijk (10 points) op de tweede plaats.

Said to be published by the Belgian publication:

12 points: Israel
10 points: Frankrijk
8 point: Kroatië
7 points: Oekraine
6 points: Zwitserland
5 points: Armenia
4 points: Griekenland
3 points: Italy
2 points: Ireland
1 punt: Luxemburg

How does Belgium end up in the final halve?

Onze Belgische inzending Mustii heeft de finale niet gehaald. Vanavond maakte de EBU bekend hoe hij heeft gescoord tijdens de tweede halve finale. Met zijn ‘Before the party’s over’ behaalde de Franstalige kandidaat dertiende platats. Zestien landen namen deel aan de tweede halve finale.

Finale zonder Nederlandse Joost Klein

Het werd een final zonder Nederlandse inzending. When there was an incident from the Dutch side of Joost Klein, it was the end of the song festival. “De EBU krijgt Joost Klein” en “Joostice” klonk het frustreerd op sociale media.

Now: this is the end of the final. Van nummer vier gingen we rechtstreeks naar nummer zes. In number these were die andere omstreden act van de avond: de Israelische Eden Golan. The disk drive by Joost Klein was rekenen op protest binnen en én buiten de zaal van de Malmö Arena.

Zo zagen we op sociale media hoe het publishedk luidkeels “Europapa” scandeerde op het moment waarop de Israelische Golan zich in gereedheid bracht voor haar optreden.

The Dutch version of AVROTROS is the first time the disk is stored in the correct proportion. “Joost zit in zak en as”, zei director Zimmerman. Now you can see what you’re looking for. Daar sloot ook make-up artist on the internetfenomeen Nikkie de Jager zich bij aan. De Jager, die eerder zelf het Songfestival presenteerde, was dit jaar voorzitter van de Nederlandse vakjury en zou de punten bekendmaken.

In een filmpje op Instagram legde ze uit waarom zij en de omroep zich terugtrokken uit de puntentelling. “Wat ik ook doe vanavond, ik kan het niet goed doen”, zei ze.

André Vermeulen: “Wie best list heeft om Joost Klein te diskwalificeren, zal het nog zuur opbreken”

From meest opvallende interval acts

Zoals elk jaar werd de kijker tijdens het wachten op de uitslagen getrakteerd op enkele opvallende acts.

It is said that it is 50 years old and has been frozen since then. Zweedse collective ABBA Het Eurovisiesongfestival won met ‘Waterloo’. It won the number of the Songfestival in 1974 and it won the Songfestival winners Carola Häggkvist, Conchita Wurst and Charlotte Perrelli.

However, it is published without further ado: via a live broadcast, the presenter will feature virtual ABBA-avatars. De hologrammen van Agnetha Fältskog (74), Björn Ulvaeus (79), Benny Andersson (77) en Anni-Frid Lyngstad (78) vertelden enkele anekdotes over hun winst vijftig jaar geleden. “Ik weet nog dat Björn op de zetel stond omdat zijn kostuum zo strak was dat hij niet kon zitten,” Agnetha said.

Bekijk: ABBA-hologram’s act of presence.

Net voor het sluiten van de stemming, stond – de beter lag – tweevoudig Songfestivalwinnares Loreen op het hoofdpodium. Na haar winst vorig jaar, bracht de Zweedse het Songfestival hoogstpersoonlijk naar Malmö.

Also, there is a bionische vrouw bracht ze vanavond een medley van haar nieuwe nummer “Forever”, en een versie van haar in 2023 winnende nummer “Tattoo”. Haar iconische lange nagels mochten darbij niet ontbreken.

Bekijk: het optreden van Loreen.

-

-

PREV REPORT – Côte-d’Or: The “Deudeuche” holds its festival in Brazey-en-Plaine
NEXT our review of the Palme d’Or 2024