Resized project for Petite Rochette in Neuchâtel

Resized project for Petite Rochette in Neuchâtel
Resized project for Petite Rochette in Neuchâtel

Ambitions revised downwards for Petite Rochette in Neuchâtel. The family that owns this residence dating from the end of the 18th century plans to create three guest rooms. The public inquiry, published in the Official Journal at the beginning of May, runs until June 3.

Rainier Biétry, owner of the Condor company which owns Petite Rochette, and his two children revised their project after facing 47 oppositions during a first public inquiry which provided for the creation of hotel rooms and a restaurant in particular.

With this new version, the aim is to create three guest rooms and two other rooms for the family, who plans to settle there. “My daughter for sure”, wants to live there, specifies Rainier Biétry, who for his part is still thinking about it. The objective is to offer a stay at an “affordable price”, so that others can benefit from this place, he specifies.

The rooms on the first floor are intended for rental for seminars, exhibitions, associations or boards of directors. “In the two years that we have been doing this type of activity, we have not had any complaints from neighbors, so we have the impression that it is working,” says Rainier Biétry.

Since the failure of the first project, the owners have also taken the time to dialogue with the neighborhood and present their intentions. “We will see if there are any surprises” at the end of the current public inquiry, he said.

To protect the neighborhood and limit traffic, access to Petite Rochette is now via Avenue de la Gare and no longer via Place du Tertre. Exceptions remain possible for people with reduced mobility.

La Petite Rochette is currently under construction. The owners plan to redo the kitchen and bathrooms in addition to the bedrooms. The construction site focuses on the interior. If all goes as planned, Rainier Biétry hopes to have these elements completed by next summer.

The work also aims to bring to light the heritage value of the place. “The oldest part is the strongest. Basically, we must rather repair what has been done over the last 100 years,” explains the owner. Elements of concrete and iron appeared which the family is now working to eliminate in order to replace stone and wood and thus regain the original form.

Despite the difficulties encountered, Rainier Biétry says he remains motivated and shows his desire to integrate into this residential area. “We want to be good with the neighborhood,” he said. Verdict in June. /sbm


#Swiss

-

-

PREV Villeneuve-sur-Lot. A great weekend in honor of Roger Louret
NEXT A1 motorway: Nighttime traffic closures between Estavayer and Yverdon