A reinterpretation of Art Nouveau in the imperial district of Metz

A reinterpretation of Art Nouveau in the imperial district of Metz
A reinterpretation of Art Nouveau in the imperial district of Metz

The brief: to create a somewhat hybrid place to accommodate photoshoots, filming but also exclusive stays, in short a small space allowing privatizations and somewhat exceptional events in the neighborhood but also weekends and escapades. The district: the so-called “imperial” one in Metz, the only one still intact in Europe with the Neustadt of Strasbourg and the most complete and best preserved testimony of German town planning carried out by the authorities of the Second Reich at the time of the annexation of Alsace-Lorraine. It is a historic district, notable for the multiplicity of architectural styles represented there and, on its most beautiful tree-lined avenue, the 57 square meter apartment is located in an Art Nouveau building “extremely bright, with large openings”, as described to us by Nathalie Gilbert, head of the Nuée Architecture agency. “Its floors with very high ceilings propel us into the trees, she continues. Due to its very molded facade, we redid the windows identically to preserve their curves, an element that we took up with the glass door which separates the kitchen from the bedroom, as much to form continuity as to play with it. the history of the building. »

Taking advantage of the bow window and its abundant light, Nuée Architecture created a vast platform which houses the dining room thus highlighted, open to the living room but visually significant. Suspension Flowerpot (&Tradition).

© bcdf studio

Curved openings

But as is often the case, the architect must first completely reconfigure the apartment, in order to arrange all the main rooms on the facade and make the most of the light. “I was keen to keep the sequence of all the high windows to give the impression of living in a larger volume. » In the good-sized living room, a bow window which seemed a little lost is highlighted by its raised floor and stretched so as to create a dining area which stages the meal and magnifies this opening full of charm but still delicate to highlight, even if it is the largest in the apartment. “With 3.5 m of ceiling height, it is a question of supporting the strength of this element so that it does not disappear in the volume of this apartment which, although it is not immense, visually appears more big. » The kitchen is entirely open to the living room thanks to an arch created which takes up the curves present in the design of the windows and the patterns of the facade of the building. In its extension, a glass roof overlooks the bedroom.

-

-

NEXT Art in Luxembourg: Street art on display over 200 meters